Van Hei tot Polder

Begrazing

In 2002 ben ik schapen beginnen te houden als hobby

Alles begon met 4 ooien in een kleine weide van de boerderij van mijn grootouders. Die eerste schapen waren Vlaamse schapen. Een jaar later vroeg de overbuur van mijn grootouders of ik niet enkele schapen op zijn gazon kon laten grazen. Dat was de start van mijn huidige begrazingsbedrijf. Na dat privéterrein volgde een paar percelen op een openbaar terrein en een eerste stukje natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt.

Mijn schaapskudde groeide gestaag. En het bleef niet enkel bij de Vlaamse schapen. Er kwamen ook nog Lakense-, Kempense- en Entre-Sambre-et-Meuse schapen bij. Dat zijn allemaal oud-Belgische schapenrassen. Al mijn dieren zitten in het stamboek dat beheerd wordt door Steunpunt Levend Erfgoed.

Ondertussen grazen mijn schapen onder meer in de Bospolder en de Kuifeend (deze liggen beide in de rand rond de haven van Antwerpen), de Huzarenberg in Stabroek, het Stappersven (dit ligt naast de Kalmthoutse Heide), de Kooldries en Hoekse Beemden te Brecht en het Turnhouts Vennengebied. Deze natuurgebieden vallen allemaal onder het beheer van Natuurpunt. 

De stal en winterweides van waaruit ik werk, zijn gelegen in Gooreind, een deelgemeente van Wuustwezel. Van daaruit vertrekken de dieren in het voorjaar naar de verschillende terreinen van de opdrachtgevers zoals natuurverenigingen, gemeenten, bedrijven en privépersonen.